Rekod Perubatan

Unit Perangkaan dan Klasifikasi Klinikal Koding

Unit ini menyediakan perkhidmatan dalam perangkaan bulanan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia dan menyelaraskan permohonan maklumat perangkaan dari agensi kerajaan dan para penyelidik.

Klasifikasi klinikal koding melibatkan penggunaan standard ICD 10 (diagnosis/penyakit) dan ICD 9CM (prosedur) untuk Pesakit Dalam, Rawatan Harian dan Pesakit Luar.

Permohonan dari agensi kerajaan/berkanun untuk memohon maklumat perangkaan perlu dipohon melalui Kementerian Kesihatan dan Jabatan Kesihatan Negeri atau Pengarah Hospital.

Bagi tujuan penyelidikan, pemohon perlu memohon melalui Pusat Penyelidikan Klinikal (CRC) atau layari laman web www.nmrr.gov.my bagi maklumat lanjut.

Hubungi

Sebarang pertanyaan boleh hubungi;